matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając z twierdzenia o 3 ciągach obliczyć granice ciągu
MarleneDietrich:
Korzystając z twierdzenia o 3 ciągach obliczyć granice ciągu
sin
2
n+4n
an =
3n−1
7 sty 10:58
Adamm:
4n
sin
2
n+4n
4n+1
≤
≤
3n−1
3n−1
3n−1
4n
4
4
lim
= lim
=
3n−1
3−1/n
3
4n+1
4+1/n
4
lim
= lim
=
3n−1
3−1/n
3
sin
2
n+4n
4
na mocy tw. o 3 ciągach lim
=
3n−1
3
7 sty 14:26