Logarytm
gdansk20: Potrzebna pomoc w rozwiązaniu
log x−33=2
Z góry dziękuję!
7 sty 09:38
5-latek: log x−33=2
log x−27=2 dla x−27>0
mamy z definicji logarytmu
102= x−27
7 sty 10:08
scarlett: Dziękuję

A czy mógłbyś mi to dokładniej wytłumaczyć?
7 sty 10:14
jc: 5−latku, na jakiej podstawie przyjąłeś taką kolejność działań
log(x − 27) = 2, a nie taką (log x) − 27 = 2 ?
7 sty 10:32
5-latek: taki z apis
log 5 , log x . czy np log x−2 oznacza ze jest to logarytm o podstawie 10
Tej 10 sie nie pisze
Teraz definicje logarytmu zastosuj
7 sty 10:33
5-latek: Witaj
jc 
Wlasnie przed chwila zastanowilem sie nad tym ze musimy dac zalozenie tylko dla x >0 bo x−27
nie jest w nawiasie
7 sty 10:35
5-latek: wiec napisze jescze raz rowiazanie
logx−27=2
logx=29
x= 1029
Sprawdzenie
log1029−27=2
29*log10−27=2
29−27=2
============
7 sty 10:43
scarlett: Dziękuję bardzo za pomoc
7 sty 10:53
jc: Jeszcze dwie uwagi.
Spacja poprawia znacznie czytelność. Porównaj log x i logx.
To drugie wygląda jak nowa nazwa logx.
cosh x = cos hx ? jednak coś innego.
W publikacjach naukowych log jest synonimem ln. Podobnie w programach
komputerowych. Nie spotkałem się z ln, zawsze jest log. Wyjątkiem jest kalkulator bc,
gdzie piszemy po prostu l(x) w znaczeniu ln x.
Możliwe jednak, że w pewnych środowiskach log oznacza log10.
Nie przyjmowałbym tego jednak za regułę.
7 sty 11:16