Obliczyc granicę ciągu
MarleneDietrich: Obliczyć granicę ciągu
Którą liczb powinnam wyciągnąć ?
7 sty 09:23
7 sty 09:30
jc: Co to znaczy wyciągać?
An = (2/9) (2/3)n − 1/81 →−1/81
7 sty 09:32
jc: Mariusz, mógłbyś to rozpisać? Jakie działania wykonałeś w liczniku?
7 sty 09:35
MarleneDietrich: 
? Nie ogarniam tego licznika , nie można tego jakoś prościej rozbić ?
7 sty 09:49
jc: Wystarczy wykonać dzielnie.
| 2n+1 − 3n−2 | | 2n+1 | | 3n−2 | |
| = |
| − |
| = . . . |
| 3n+2 | | 3n+2 | | 3n+2 | |
7 sty 09:54