Rozdzial 3
5-latek:

Ostatnie zadanie na dzisiaj zktorym sobie nie poradze .
W trojkacie ABC kąt zewnetrzny przy wierzcholku C jest 5 razy wiekszy od kąta wewnwtrznego A i
o 22
o
wiekszy od kata wewnetrzenego B
Oblicz kąty tego trojkata
Wiem tyle
γ kat zewznetrzny kąta C
α i β kąty wewnwtrzentrzne nieprzylegle do kata γ
i γ= α+β.
7 sty 00:00
5-latek: napisze odp . 22o, 70o i 88o
7 sty 00:02
b.: układ równań:
γ= α+β.
γ = 5α
γ = β + 22
kąty trójkąta (w stopniach) to α, β, 180 − γ
7 sty 00:17
Mila:
Myślałam, że obliczyłeś.
∡C=δ
γ=5α
γ=β+22
−−−−−−−−−−⇔5α=β+22
α+β+δ=180
γ+δ=180
−−−−−−− odejmuję stronami
α+β−γ=0⇔α+β−5α=0
β=4α⇔
4α=5α−22
α=22
β=88
δ=180−(22+88)=70
7 sty 00:19
jc:

Mam zadanie, z którym nie potrafię sobie poradzić.
Dane są trzy odcinki. Jak dobrać okrąg, aby można było ułożyć je tak, jak na rysunku.
Linia przerywana, to średnica.
7 sty 00:25
5-latek:
Milu 
Obliczylem tylko przeliczylem sie z silami dajac tak pozno zadanie
Witaj
jc
7 sty 10:05
b.: 00:25: −− propozycja: skorzystać z tw, sinusów
549, skąd
a = 2Rsin(α)
b = 2Rsin(β)
c = 2Rsin(γ)
oraz
(*) α + β + γ = π/2
(α = kąt wpisany oparty na odcinku długości a, itd.)
Z (*) mamy sin(γ) = cos(α+β) = cos α cos β − sin α sin β, mnożąc obustronnie przez 4R
2 i
korzystając z jedynki trygonometrycznej dostałem
2Rc =
√4R2−a2 √4R2−b2 − ab,
po napisaniu dwóch symetrycznych wersji i przekształceniach dostałem (ale mogłem się pomylić):
abc + R(a
2+b
2+c
2) = 4R
3
i to jest warunek na R. (Teoretycznie można to równanie rozwiązywać...).
7 sty 15:13
jc: b, bardzo dziękuję

. Sprawdziłem. Jest OK.
Zadanie wynikło z następującego problemu:
Jak zbudować (płaski) parasol o największym polu dysponując drutami o długościach a,b,c.
Wydaje mi się, że te dwa problemy są równoważne.
7 sty 16:17