geometria
kondzik: takie zadanie. 1zad. Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem α = 60stopni .oblicz pole
prostokąta jeśli długość przekątnej wynosi 20 cm .
2zad. Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem α=60 stopni.Oblicz pole prostokąta jeśli
długość boku leżącego naprzeciw kąta α ma długość 14. proszę o dokładne zrobienie tego
zadania i jak najszybciej jakby się dało ,bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań .
14 sty 10:38
tom:

AC = 20 łatwo zauważyć, ze ΔBSC jest równoboczny, a ΔACB jest "połową" Δ równobocznego o
| | √3 | |
boku 20. Pole prostokąta wynosi więc 202 |
| |
| | 4 | |
zad2 analog
14 sty 16:17