tttt
tade:
Sześcian o krawedzi a przecięto równoległymi płaszczyznami Pierwsza płaszczyzna zawiera srodki
krawedzi wychodzacych z jednego wierzchołka a druga przekatne trzech scian majacych wspolny
wierzchołek. Oblicz objetość każdej z trzech powstalych bryl
te trojkaty to trojkaty rownoboczne, wiec spodek wysokosci znajduje sie w 2/3 wysokosci tak?
wychodzą mi złe wyniki, mógłby ktos policzyc objetosc jednej z tej bryl bo moze cos zle robie
6 sty 22:48
Mila:
Narysunku masz zaznaczone naroże sześcianu, po odcięciu jest
to ostrosłup prawidłowy trójkątny, wszystkie ściany boczne są trójkątami prostokątnymi.
Każdą ściankę możesz uznać za podstawę.
ΔABS− podstawa
| 1 | | 1 | | a | | a | | a | | a3 | |
V= |
| *( |
| *( |
| * |
| )* |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 48 | |
6 sty 23:04
Mila:
Objętość ostrosłupa KLMS jest 2
3 razy większa od objętości ostrosłup poprzedniego
albo tak:
| 1 | | 1 | | a3 | |
V= |
| *( |
| *a*a)*a= |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | |
6 sty 23:11
tade: dzieki
6 sty 23:14