Rozdz 3
5-latek:

W trijkacie ABC kąt C = 48
o
Z wierzcholkow A i B wykreslomo wysokosci trojkata przecinajace sie w punkckcie D
Obliczyc kąt ABD jeski
a) kąty Ai B sa katami ostrymi
b) Kat B jest katem rozwartym
Podpunkt a) zrobilem
Podpunkt b) nie bardzo wiem nawet jak to narysowac
sprobuje w drugim poscie
6 sty 22:48
5-latek:

Czy tak moze byc ?
6 sty 22:54
Eta:
48+32= ?
6 sty 22:55
Janek191:
Nie
6 sty 22:56
5-latek: 80

Powinno tam byc nie 32 tylko 42 (jak ja to liczylem
6 sty 22:59
5-latek: A jak janek 191 ?
6 sty 23:00
5-latek: No bo jesli kąt B) jest katem rozwartym to kat A tego trojkata bedzie kątem najmniejszym
Wobec tego naprzeciw tego kąta bedzie lezal l najmniejszy bok
6 sty 23:02
Janek191:
6 sty 23:04
5-latek:

Tak to bedzie ?
6 sty 23:14
5-latek:

Poprowadzilem prosta rownolegla do BC przez punkt D
Katy o mierze 42 rowne jako odpowiadajace
Wobec tego Kąt ADB= 90
o=42
o= 48
o
Taka jest odpowiedz do zadania
Mozna to zrobic inaczej ?
6 sty 23:27
Janek191:
Coś koło tego
6 sty 23:27
5-latek: dziekuje Ci
6 sty 23:30