q
Adam: Wyznaczyć l"hospitalem
| | sin2x | | '(sinx)2)' | |
lim x−>oo |
| = lim x−>oo |
| = 2sinx*cosx? |
| | x | | (x)' | |
6 sty 22:20
Adamm: ale żeby Hospitalem?
6 sty 22:21
Saizou :
Zadaj sobie pytanie, kiedy możesz stosować regułę Hospitala ?
6 sty 22:21
Adam: Prowadzący tak nam kazał i wpadłem w lekką konsternacje
6 sty 22:22
Adam: Dobra, pomyliłem się. Tam powinnien być x−> 0, a nie do ∞. Mój błąd.
6 sty 22:23
6 sty 22:24
Adamm: jeśli tam jest kwadrat to
| | sin2x | | 2sinxcosx | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = 0 |
| | x | | 1 | |
6 sty 22:24
Adam: Tam nie ma kwadratu @Adamm.
6 sty 22:24
Adamm: | | sin(2x) | | 2cos(2x) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = 2 |
| | x | | 1 | |
6 sty 22:26
Adam: Skąd 2cos(2x)?
6 sty 22:27
Adamm: (sin(2x))' = cos(2x) * (2x)' = 2cos(2x)
6 sty 22:28
Adam: A przepraszam, masz rację Adamm. Policzyłem pochodną dla sin2x...... Już wszystko jasne.
6 sty 22:29
Janek191:
| | sin 2 x | | sin 2 x | |
lim |
| = lim 2* |
| = 2*1 = 2 |
| | x | | 2 x | |
x→0 x→0
6 sty 22:36
Adam: @Janek191
| | sinx | |
Też tak można ( |
| =1), ale polecenie było inne. Przy tak późnej porze nie potrafię |
| | x | |
policzyć nawet prostej granicy l'hospitalem... Pora iść spać.
6 sty 22:40
Janek191:
Dobranoc
6 sty 22:43
Mariusz:
Przy x dążącym do nieskończoności masz zero
sinus jest ograniczony a mianownik dąży do nieskończoności
Przy x dążącym do zera
tej granicy nie liczy się Hospitalem
bo do policzenia pochodnej potrzebna jest właśnie ta granica
Aby tę granice policzyć trzeba raczej zastosować twierdzenie o trzech ciągach
7 sty 09:37
jc: Mariusz, pomyśl, że chcesz nauczyć komputer liczenia granic.
To, że mamy błędne koło nie będzie już miało znaczenia.
7 sty 09:41
Mariusz:
Gdybyśmy liczyli pochodne z użyciem granic stosując tę regułę to widać byłoby
kiedy mamy to tzw błędne koło
7 sty 09:47