błąd w książce ? ekstremum
olo33: wyznacz ekstremum :
f(x)==arcsin ex
według mnie niema ekstremum ale w odpowiedziach jest i teraz mam taki mętlik
Df=(−∞;0>
y''= ex/√1−ex
wke :
y'=0
ex=0
niema takiego x ∊R
6 sty 21:27
Adamm:

−1≤e
x≤1
x≤0
| | ex | |
y'= |
| >0, dziedzina pochodnej: x<0 |
| | √1−ex | |
ponieważ funkcja jest rosnąca to mamy ekstremum dla x=0, ekstremum to miejsce dla którego
w otwartym otoczeniu punktu mamy wartości mniejsze (większe) od tego punktu
6 sty 21:33
olo33: teraz jak patrze na wykres to widzę , ale co z warunkiem koniecznym istnienia ekstremum
lokalnego y'=0 ?
Pan to z doświadczenia zauważył a jak to wyliczyć/ zauważyć
6 sty 21:42
Adamm: y'=0 jest warunkiem koniecznym istnienia ekstremum jeśli funkcja jest różniczkowalna (ma
pochodną), oczywiście na przedziale otwartym
jeśli nie ma (tak jak w przypadku 0) może się zdarzyć że mamy w tym miejscu ekstremum
też jeśli funkcja jest różniczkowalna na domkniętym przedziale to może się zdarzyć że na
jednym z końców tego przedziału istnieje ekstremum nawet jeśli y'≠0
6 sty 21:47
olo33: Rozumiem, dziękuje panu
6 sty 21:52