zadania
przyjaciel: 1zad. napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−2,6) i równoległej do prostej
y=2x−4.
2zad. napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−2,6) i prostopadłej do prostej
y=2x−4. proszę o dokładne i najszybsze rozwiązanie tych zadań ,bardzo proszę .
14 sty 10:17
ula: zad. 1
prosta równoległa do y=2x−4 przechodzącej przez punkt A(−2,6)
a
2=a
1
y
A=a
2x
A+b
6=2*(−2)+b → b=10
y=2x+10
Zad.2
prosta prostopadła do y=2x−4 przech. przez punkt A(−2;6)
a
2=−
12
y
A=a
2x
A+b
6=−
12*(−2)+b→ b=6
y=−
12x+6
14 sty 13:15