prawdopodobieństwo
kuń: W worku znajdują się piłeczki: 4 białe, 5 pomarańczowych i jedna zielona.
Staś wyjmuje losowo jedna piłeczkę i nie zwracając jej losuje jeszcze jedną piłeczkę.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia :
a) wylosowane piłeczki są różnych kolorów
b) druga wylosowana piłeczka jest pomarańczowa.
Jak to zrobić ze wzorów?
6 sty 20:17
Adamm: | | 4 | 6 | | 5 | 5 | | 1 | 9 | |
a) |
|
| + |
|
| + |
|
| |
| | 10 | 9 | | 10 | 9 | | 10 | 9 | |
6 sty 20:21
kuń: z jakich to wzorów?
6 sty 20:25
Adamm: żadnych, tak sobie policzyłem
| 4 | | 6 | |
| na białą, |
| na nie białą etc. |
| 10 | | 9 | |
6 sty 20:26
kuń: no z drzewa to i ja też potrafię, a chodzi mi o inny sposób
6 sty 20:28
Mila:
4B,5P,1Z
4+5+1=10 − liczba piłeczek
|Ω|=10*9
A −wylosowane piłeczki są różnych kolorów
(B,P) lub (B,Z) lub (P,Z)
|A|=2*4*5+2*4*1+2*5*1=58
6 sty 20:51
Mila:
4B,5P,1Z
b)
B− druga wylosowana piłeczka jest pomarańczowa.
(B,P) lub (Z,P) lub (P,P)
|B|=4*5+1*5+5*4=45
6 sty 20:54
kuń: dziękuję, inaczej się już nie da?
6 sty 21:14
Mila:
Masz dwa sposoby i co nie pasuje?
6 sty 21:23
kuń: pasuje, ale co ma pasowanie do tego, pytałem się czy jest jeszcze więcej sposobów
6 sty 21:35
Adamm: na pewno nie na poziomie licealnym
6 sty 21:36
kuń: ok, o to mi chodziło, dzięki
6 sty 21:39
Eta:
3 metoda
rysowanie "krzaków"
6 sty 22:01
Adamm: Eta, na czym polega ta metoda?
6 sty 22:04
6 sty 22:13
Adamm: znam, myślałem że coś innego
moje rozwiązanie praktycznie sprowadza się to czegoś podobnego, różnica tylko taka że nic
nie rysowałem, a liczyłem w pamięci
6 sty 22:15
Eta:
I to jest to!

by w takich zadaniach nie rysować "dżungli ..."
6 sty 22:16
kuń: oj tam, tylko dwie warstwy

dla mnie bardziej jest to przejrzyste
6 sty 22:17
Eta:
6 sty 22:19
kuń: co za karykatura
6 sty 22:37
kuń:
6 sty 22:37
Eta:
tzw > "krzak"
6 sty 22:39
6 sty 22:41
6 sty 22:42
kuń: jabka są z drzewa
6 sty 22:44
Eta:
Mogą być z "marketu"
6 sty 22:46
kuń: jak ktoś lubi spędzać długi czas z kwaśną miną w jednym miejscu...najlepsze są z własnego
ogrodu
6 sty 22:56