indukcja matematyczna
arabella: Stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, ze dla każdej liczby naturalnej n liczba
34n+2 + 5 ma w rzędzie jedności cyfrę 4.
6 sty 19:45
Adamm: 1. dla n=0 mamy 9+5=14
2. zakładamy że 34n+2+5=10kn+4
3. 34n+6+5 = 34n+6−34n+2+10kn+4 = 34n+2(34−1)+10kn+4 =
= 10kn+1+4
6 sty 19:48
arabella: dziękuję pięknie
6 sty 20:42
arabella: tylko nie rozumiem tego kroku gdzie odejmuje się 34n+2 nie wpadałabym na coś takiego,
mógłbys mi ten krok wytłumaczyć?
6 sty 21:05
Adamm: 34n+2+5=10kn+4 stąd
5=10kn+4−34n+2
6 sty 21:07
KKrzysiek: Pomysły mają to do siebie, że ich się nie tłumaczy.
6 sty 21:07