geometria analityczna
i won't give up: Znajdz te wartosci parametru m , dla ktorych okrag o rownaniu x2+y2−6x+4my+4m2=0 jest
styczny do prostej 3x−4y+5=0
6 sty 19:43
i won't give up:
6 sty 20:11
Adamm: (x−3)+(y+2m)2=9
szukasz takich m że odległość od (3; −2m) do prostej jest równa 3
6 sty 20:15
5-latek: Pytanie nr 1
Kiedy okrag jest styczny do prostej ?
6 sty 20:15
i won't give up: moge to zrobic tak

:
z równania 3x−4y+5=0
I podstawic do drugiego równania za y
dobry sposób?
6 sty 20:21
Adamm: możesz tak zrobić, potem musi być Δ=0 żeby prosta była styczna
6 sty 20:24