Proszę o pomoc
Ela : Ile jest liczb czterocyfrowych w których zapisie występują tylko cyfry od 1 do 6 i które
zawierają w swoim zapisie conajmniej jedna piątkę i co najmniej jedna czwórkę..?
6 sty 19:40
6 sty 19:43
6 sty 19:45
Aga.1.: odp 432. jest prawidłowa.
6 sty 19:53
Ela : Czy tyle samo jest możliwych wyników 4 rzutkow sześcienna kostka w których pojawia sie 4 i 5
przynajmniej raz ?
6 sty 20:04
Ela : Jest mi to potrzebne w zadaniu na prawdopodobieństwo
6 sty 20:08
Adamm: jeszcze raz, źle napisałem
wszystkich jest 64
bez piątki jest 54
bez czwórki jest 54
z bez piątki i czwórki jest 44
64−(54+54−44)=1296−994=302
6 sty 20:09
Adamm: Ela tyle samo
6 sty 20:13
Ela : Czyli prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej jednej piątki pod warunkiem ze wypadła co
najmniej jedna czwórka wynosi 432/671?Czy dobrze myśle ?
6 sty 20:19
Adamm: | | 302 | | 151 | |
raczej |
| = |
| |
| | 1296 | | 648 | |
6 sty 20:22
Mila:
Dobrze 20:19
6 sty 21:18
Adamm: Mila, czemu? możesz rozwiązać to zadanie?
6 sty 21:25
Ela : To jak w końcu mam z tego sprawdzian w poniediedzialek i nic nie umiem
6 sty 21:28
Mila:
Może niech Ela, napisze oryginalną treść zadania, bo są tu różne wersje.
6 sty 21:30
Ela : Oblicz prawdopodobieństwo ze w czterokrotnym rzucie sześcienna kostka do gry wypadnie jedna
piątka pod warunkiem ze wypadła jedna czwórka?
6 sty 21:33
Adamm: ahh, pod warunkiem
6 sty 21:34
Ela : Nie wiem skąd bierze sie to 302, przecież na 4 sposoby umieszczam piątkę na 3 czwórkę i na dwa
pozostałe miejsca od 1 do 6 dowolnie wiec wychodzi 432 , nie wiem gdzie jest błąd w myśleniu?
6 sty 21:38
Mila:
Czyli nie ma w treści: "co najmniej" ?
6 sty 21:41
Mila:
Elu wcześniej podałaś zupełnie inną treść zadania.
6 sty 21:45
6 sty 21:47
Ela : Przepraszam
6 sty 21:47
Ela : Tak to to zadanie ale wgl nie rozumiem rozwiązania
6 sty 21:51
Mila:
Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w czterokrotnym rzucie symetryczną sześcienną
kostką do gry otrzymamy co najmniej jedną „czwórkę”,
pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną „piątkę”.
|Ω|=6
4
A− otrzymamy co najmniej jedną „czwórkę”,
B− otrzymamy co najmniej jedną „piątkę”.
A∩B− otrzymamy co najmniej jedną piątkę i co najmniej jedną czwórkę.
|B|=6
4−|B'|
B' − nie otrzymamy ani jednej piątki
|B'|=5
4 tworzymy ciągi 4 wyrazowe o wartościach ze zbioru {1,2,3,5,6}
|B|=6
4−5
4=671 na tyle sposobów otrzymamy co najmniej jedną piątkę
rozpisuję dokładnie:
|A∩B|
Mamy takie zdarzenia :
1) dokładnie jedna piątka
54XY − 4*3* 4
2=192 −
4− wybór miejsca dla piatki
3− wybór miejsca dla czwórki
pozostałe ze zbioru: {1,2,3,6}
5444− 4 możliwości
2) dokładnie dwie piątki
3) dokladnie 3 piątki
5554 − 4 możliwości
=====
suma
|A∩B|=192+48+4+48+6+4=302
===========
Teraz pytaj czego nie rozumiesz.
6 sty 22:29
Eta:
|B|=6
4−5
4= 671
i jak napisał
Adamm
|A∩B|= 6
4−(5
4+5
4−4
4)= 302
6 sty 22:38
Ela: A czy nie mogę po prostu na 4 sposoby wybrać miejsca dla czwórki, na 3 dla piątki i na
pozostałe po 6 ponieważ mogą sie powtarzać?
7 sty 08:57
Mila:

Spróbuj zrobić po swojemu , liczba zdarzeń sprzyjających ma się zgadzać.
Wypisałam na piechotę, abyś " widziała" te zdarzenia, ale liczebność zdarzeń w
A∩B
lepiej zrobić tak, jak
Adam. Czy rozumiesz ten sposób?
Skorzystaj ze zdarzenia (A∩B)'.
7 sty 16:05
Ela: Czy dopełnienie iloczynu zbiorów A i B wynosi 44 ? Tzn takie w których nie występuje 4 i 5
czyli 4 możliwości na każde miejsce ?
7 sty 20:38
Ela: Ale wtedy wychodzą kompletne głupoty
7 sty 20:54
Ela: Czy wie ktos skąd to sie bierze ?
7 sty 21:14
Mila:
(A∩B)'=A'∪B'
|A'∪B'|=|A'|+|B'|−|A'∩B'|
Tam na rysunku odwrotnie 5 z 4.
|A'|=54 cyfry ze zbioru {1,2,3,5,6} ( bez 4)
|B'|=54 cyfry ze zbioru {1,2,3,4,6} (bez 5)
|A'∩B'|= 44 cyfry ze zbioru {1,2,3,6} (bez4 i bez 5)
teraz licz.
7 sty 21:21
Ela: Dziękuje
7 sty 21:33
Mila:
Już jasne? Popatrz na rysunek i zastanów się co w tych zbiorach jest, i co poza zbiorami.
7 sty 21:58