równanie płaszczyzny
studenciak: Jak napisać równanie płaszczyzny, która jest sparametryzowana w ten sposób:
(st+s,st,t)? Jakiś uniwersalny sposób na takie rzeczy?
Wydaje mi się, że zapisujemy x=st+s, y=st i z=t
6 sty 19:26
Adamm: tak jak napisałeś lub funkcją wektorową
r(s, t) = < st+s, st, t>
6 sty 19:27
studenciak: Ale potrzebne mi jest jedno równanie, jak to zrobić?
6 sty 19:32
jc: To nie jest płaszczyzna. Podstawiając (s,t)=(0,0),(0,1),(1,0),(1,1) otrzymasz 4 punkty
nie leżące na jednej płaszczyźnie.
6 sty 20:00
Adamm: pewnie miał na myśli powierzchnię
6 sty 20:04