rownanie zespolone
Piggy: z3=(iz+1)3
6 sty 19:15
Adamm: z
3=(iz+1)
3
z
3−(iz+1)
3=0
(z−iz−1)(z
2+z(iz+1)+(iz+1)
2)=0
| | 1 | |
z= |
| lub z2+z(iz+1)+(iz+1)2=0 |
| | 1−i | |
6 sty 19:18
jc:
z3=(iz+1)3 oznacza, że
z = iz+1 lub z (1+i √3)/2 = iz +1 lub z (1−i √3)/2 = iz +1
czyli z=1/(1−i) = (1+i)/2 lub . . .
6 sty 19:43
Piggy: Skąd się wzielo?
z (1+i √3)/2 = iz +1 lub z (1−i √3)/2 = iz +1
6 sty 21:15
jc:
Jeśli zn = un, to z=u*w, gdzie wn=1.
Np. Jeśli z2=u2, to z=u lub z=−u.
W naszym zadaniu n=3, więc w=1 lub w=(−1+i√3)/2 lub w=(−1−i√3)/2.
6 sty 21:38