zadanie
lola:
2.Dla każdej liczby rzeczywistej x E R/{−1,1} wartość wyrażenia 1 x+1 1x−1 jest
równa:
A)12 b) 12x c) −2x2−1 d) 1x2−1
3.Rozwiązaniem równania 2x3+ 3x2 + x = 0 jest;
a)12,1 b) 0,12,1 c)−1, −12 d) −1,−12,0
6 sty 19:01
lolek:
z racji że ten wielomian jest 3 stopnia oznacza ze może mieć co najwyżej 3 rozwiązania
ale tutaj możesz 2x3+ 3x2 + x = 0 wyłącz "x" przed nawias wiec odpowiedzi a i c odpadają
po przekształceniu f. masz x(2x2+ 3x + 1) = 0
liczysz delte i pierwiastki i gotowe
6 sty 19:06
lola: ale ja chce tyko odpowiedzi a nie całe rożwiazanie
6 sty 19:12
lolek: jaki jest znak w tym wyrażaniu ?
jeśli
jeśli
6 sty 19:14
Adamm: 2. d)
3. d)
6 sty 19:14
lola: dzieki
6 sty 19:17
lolek: to ja nie widzę sensu zdawania do następnej klasy jeśli nie chcesz tego zrozumieć
zad3 odp( d )
zad3
korzystarz z
Δ=b
2 − 4*a*c
Δ=3
2 − 4*2*1
Δ=1
x
2 = −1
6 sty 19:17
lolaaa: umiem to obliczyc i mam to sama obliczone ale sprwdzam czy mam dobrze bo to bardzo ważne
6 sty 20:09
Lolek: W takim razie przepraszam
6 sty 20:16
5-latek: Nie przepraszaj tylko niech lola piszse swoje odpowiedzi tutaj to sie sprawdzi .
Zeby sprawdzic czy ktos ma dobrze trzeba to zadanie rozwiazac
Niektore tutaj zadania mozna rozwiazac w pamiecii
6 sty 20:18