funkcje trygonometryczne
weronika: Witam mam pytanie, może nieco trywialne..
Jak ustalić ile wynosi miara kąta alfa, którego sinus to 17/8.
Bez użycia tablic matematycznych?
6 sty 18:12
weronika: 8/17 * miało być
6 sty 18:13
6 sty 18:14
6 sty 18:16
Mila:
źle zrozumiałam, myślałam, że trzeba obliczyć :
| | 17π | | π | | π | |
sin |
| =sin(2π+ |
| )= sin |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
6 sty 18:16
weronika: co to arc sin? poziom liceum tutaj
6 sty 18:17
5-latek: | | 17π | |
sin |
| = sin382,5 o= sin22,5o |
| | 8 | |
znasz sin45
o ze wzoru polowkowego policz sin 22,5
o
6 sty 18:20
Janek191:
@ 5 − latek
| | 8 | |
Trzeba obliczyć α wiedząc, że sin α = |
| |
| | 17 | |
6 sty 18:23
5-latek: No to bedzie jak napisales
6 sty 18:26
5-latek: Zobacz ze napisale ze znakiem zapytania to oznacza ze sama nie jest pewna co ma robic
sinα=U{8}[17]= sinα=47058⇒α≈29o (trzeba odczytac z tablic
6 sty 18:30
Mila:
Weroniko, przepisz dokładnie zadanie z książki.
6 sty 18:51