tg3x | tg3x | 1 | ||||
lim | = | *3* | ||||
x*cosx | 3x | cosx |
4 | 5x | sin4x | ||||
lim sin4x/sin5x = lim | * | * | ||||
5 | sin5x | 4x |
4 | 5x | sin4x | |||
* lim | * | ||||
5 | sin5x | 4x |
sin4x | ||
wiemy, że | zmierza do 1 | |
4x |
5x | ||
A czemu | także będzie zmierzał do 1? Nie widzę tego. | |
sin5x |
5x | |
możesz pomnożyć przez 1 = 1 | |
sinx5x |
sin α | α | |||
lim | = lim | = 1 | ||
α | sin α |
5x | |
* | |
sin5x |
sin5x | ||
( | )−1 | |
5x |
1 | 1 | |||
jeśli limx→x0 f(x) = g gdzie g jest skończona i g≠0 to limx→x0 | = | |||
f(x) | g |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |