ROZ 3
5-latek:

W trojkacie prostokatnym ABC kąt C jest katem prostym
Przeciwprostokatna AB przedluzono z obu stron i na przedluzeniach odlozono odcinek AD rowny Ac
i odcinek BE rowny BC , po czym punkty D i E polaczona z punktem C
Wykaz ze kąt DCE jest rowny 135
o
jedyne co wywnioskowalem to to ze ΔEBC i ΔCAD sa rownoramienne
6 sty 18:01
Adamm: oznaczmy kąt CAB α
teraz kąt CAD = 180o−α oraz kąt ACD = α/2
podobnie kąt CBA = 90o−α, więc kąt CBE = 90o+α czyli kąt BCE = 45o−α/2 zatem
kąt ECD = α/2+45o−α/2+90o = 135o
6 sty 18:05
Janek191:
Niech w ΔABC I ∡ A I = α i I ∡ B I = β
Mamy
Miara szukanego kąta jest równa
| 180o − ( 180 o − α) | | 180o − (180*o − β) | |
90o + |
| + |
| = |
| 2 | | 2 | |
| α | | β | | α + β | |
= 90o + |
| + |
| = 90o + |
| = 90*o + 45o = 135o |
| 2 | | 2 | | 2 | |
6 sty 18:08
5-latek: Dziekuje Ci .
6 sty 18:09
5-latek: Tobie rowniez
6 sty 18:10