granice
lolek: | | 2−n | | 0 | |
lim = |
| = [ |
| ] |
| | ln(1+n2) | | ∞ | |
n→+
∞
kusi mnie aby zrobić
0 *
1∞ = ( ale to chyba ciężki grzech) 0 * 0 = 0
ktoś coś zasugeruje ?
6 sty 17:55
Adamm: to nie jest symbol nieoznaczony
wynik to 0 tak jak myślisz
6 sty 17:57
Janek191:
| 1 | | 1 | |
| → |
| = 0, gdy n→∞ |
| 2n* ln (1 + n2) | | ∞ | |
6 sty 18:01
lolek: a działania na potęgach ?
6 sty 18:03
lolek: | | a | | ax | |
( |
| )x = |
|  ? |
| | b | | bx | |
6 sty 18:04
5-latek: lolek
6 sty 18:05
lolek: 5−latek jakoś dziwnie jak dla mnie to wygląda czyli rozwiązanie Janek191 jest prawidłowe a
moje złe ?
6 sty 18:09
Adamm: lolek, oba są ok
6 sty 18:10
lolek: | | 1 | |
próbuje zrozumieć dlaczego przy |
| szczególnie przy 1 nie ma n ( niby n jednak dąży do |
| | 2n | |
+
∞)
a nie do jakieś konkretnej liczby
6 sty 18:14
Adamm: 1n=1
6 sty 18:15
lolek: czy to wynika z faktu f. wykładniczej, że a>1 ?
a
x
sorki że tak się czepiam ale to chyba tylko dowód na to że chce coś zrozumieć

a nie tylko
otrzymać rozwiązanie

Dziękuje Wam za pomoc
6 sty 18:18
Adamm: 1
n = 1, dla n naturalnej bo 1*1*...*1 n razy to 1
mamy pierwiastki
n√1 = 1 bo 1
n = 1
1
n = 1
1
−n = 1
1
w gdzie w jest wymierna, w=p/q
1
w = (1
p)
1/q = 1
1/q = 1
potęgi niewymierne to "wypełnienie" potęg wymiernych czyli 1
n = 1 dla dowolnego n
rzeczywistego
6 sty 18:23