Opuszczanie funkcji arcsin()...
Scyzoryk: Dzień dobry, czy w przykładnie: arcsin(x)+arcsin(2x)=π/2 mogę zamienić π/2 na arcsin(1):
arcsin(x)+arcsin(2x)=arcsin(1) i opuścić arcsin:
x+2x=1
To byłoby za proste...
Dziekuję, pozdrawiam.
6 sty 17:42
Adamm: arcsinx+arcsiny=Arcsin(x
√1−y2+y
√1−x2)
arcsin(x)+arcsin(2x)=Arcsin(x
√1−4x2+2x
√1−x2)
Arcsin(x
√1−4x2+2x
√1−x2)=arcsin(1)
x
√1−4x2+2x
√1−x2=1
6 sty 17:53
Mila:
Nie możesz.
| | π | |
arcsin x=α, gdzie |x|≤1 i α∊<−U{π}{2, |
| > |
| | 2 | |
x=sinα
| | 1 | | π | |
arcsin(2x)=β gdzie |2x|≤1⇔|x|≤ |
| i β∊<−U{π}{2, |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
arcsinx+arcsin(2x)= |
| ⇔ |
| | 2 | |
| | π | |
2sinα=cosα, α∊<0, |
| >⇔sinα>0 i cosα>0 |
| | 2 | |
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+4sin
2α=1
6 sty 18:10
Scyzoryk: Własnie znalazłem ten wzór, dziękuję bardzo!
6 sty 18:13
Mila:
6 sty 18:17