ilu uczniów
potrzebująca: W szkolnej wycieczce brała udział cała klasa VIb. W drodze doszłojednak do nieporozumień i
uczestnicy rajdu podzielili się na dwie grupy.Gdyby Zosia przeszła z grupy pierwszej do
drugirj ,to w pierwszej grupie byłaby 13 całej klasy. Gdyby Adam,Marian i Wojtek przeszli
z grupy drugiej do pierwszej to w grupie tej znalazłaby się połowa całej klasy.Ilu uczniów
uczęszcza do VIb?
6 sty 17:34
Janek191:
g
1 + g
2 = x
więc
| | 1 | | 1 | |
g1 + g2 − 3 = |
| x + |
| x |
| | 3 | | 2 | |
x 18
=====
6 sty 17:43
Janek191:
x = 18
8 sty 13:55