kto wiecej
Adam: Proszę o pomoc
Janek razem z Olą zebrali trzy razy więcej grzybów niż Franek, a Ola z Frankiem pięć razy
więcej grzybów niż Janek. Kto uzbierał więcej grzybów: Janek razem z Frankiem,czy sama Ola?
6 sty 17:17
Janek191:
Mamy
x + y =3 z
y + z = 5 x
−−−−−−−−−−−−−−−−
Np. x = 2
y = 7
z = 3
więc
2 + 3 < 7
Odp. Janek razem z Frankiem zebrali mniej grzybów niż Ola.
Ogólnie:
x = 2 n
y = 7 n
z = 3 n
gdzie n ∊ ℕ1
6 sty 18:47
Adam: A czy takie rozwiązanie miałoby sens?
x− grzyby Janka
y− grzyby Oli
z− grzyby Franka
x+y=3z
y+z=5x
co jest większe x+z czy y ?
x+y=3z to y=3z−x
y+z=5z to 3z−x+z=5x
4z=6x
z= 32x
x+z= x+32x=52x
y= 3z−x=3*32x−x=92x−x=72x
&2x>52x co oznacza że więcej grzybów uzbierała Ola
6 sty 19:11
potrzebujaca: A czy to zadanie mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
7 sty 15:11
potrzebujaca: ?
8 sty 18:39