granica
Marta: lim n√11n−7n = ?
n−>00
Pomożecie?
6 sty 17:14
KKrzysiek: Tw. o 3 ciągach.
6 sty 17:19
Marta: A nie o 2?
6 sty 17:21
Marta: Pomóżcie
6 sty 17:40
Marta: :( ?
7 sty 13:45
Mariusz:
=11
7 sty 14:14
jc:
11 ≥ n√11n−7n = 11 n√1 − (7/11)n ≥ 11 [1 − (7/11)n ] → 11
7 sty 14:29
Marta: Mozecie mi to wytłumaczyc?
7 sty 15:06
Marta:
7 sty 15:27
jc:
Jeśli 0 < a ≤ 1, to n√a ≥ a.
Podstawiasz a=1 − (7/11)n i masz potrzebną nierówność.
(7/11)n → 0.
Wniosek końcowy wynika z twierdzenia o 3 ciągach.
7 sty 15:49
Marta: Nierównosc jest w dobra strone
7 sty 16:14
Adamm: tak
7 sty 16:17