proszę o sprawdzenie
chmielu: 1) Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=n+10n+2 n ∊ N+ Czy istnieje wyraz tego ciągu,
który jest równy 1,5.
1,5=n+10n+2 /*n+2
1,5(n+2)=n+10
1,5n+3=n+10
1,5n−n=10−3
0,5n=7 /0,5
n=14
odp. Wyraz tego ciągu który jest równy 1,5 istnieje.
2) Górka, z której zjeżdżają zimą dzieci na sankach ma 15m wysokości i jest nachylona
do powierzchni ziemi pod kątem 30 stopni. Jak długi zjazd mają dzieci?
sin30=12
12=15c
c=30
odp. Dzieci mają zjazd o długości 30m.
6 sty 16:58
5-latek: Dobrze
6 sty 17:03