...
julia: Do dwóch szuflad wrzucamy losowo 1 kulę czarną i 5 kul białych. Oblicz prawdopodobieństwo tego
że kula czarna znajdzie się w drugiej szufladzie jeśli do pierwszej wrzucono dokładnie dwie
Wyliczyłam omegę = 36
A− czarna jest w drugiej
B− 2 kule w pierwszej
B = C (2 6) = 15 P(B)=15/36
P(A∩B) zrobiłam jako C 4 5 = 5
A gdy podstawiłam pod warunkowe wyszło 1/3 a w odp jest 2/3 gdzie mam bład?
6 sty 16:27
Mila:

A− w drugiej szufladzie znajdzie się czarna kula
B− do pierwszej wrzucono dokładnie dwie kule
6 sty 18:39
julia: | | | |
Nie rozumie dlaczego A∩B jest | |
| | |
6 sty 18:57
Mila:
Do pierwszej szuflady wrzucono dwie białe kule ze zbioru 5 kul białych,
to w drugiej automatycznie znajdą się pozostałe kule w tym czarna.
6 sty 19:08
julia: Okej
6 sty 19:10