matematykaszkolna.pl
zad KKrzysiek: Czy da się określić monotoniczność funkcji na podstawie ekstremum?
6 sty 16:11
Adamm: nie
6 sty 16:12
Adamm: chyba że masz na myśli coś bardziej konkretnego
6 sty 16:13
KKrzysiek: Chodzi o to, że chciałem sobie policzyć pochodną z funkcji, przyrównać do zera i otrzymać punkty podejrzane o ekstremum. Następnie policzyć drugą pochodną itd... Będę znał min i max, ale do wyznaczenia monotoniczności będę jednak potrzebował wykresu. Myślałem, że jakoś da się to wyznaczyć bez niego.
6 sty 16:21
Adamm: funkcja jest różniczkowalna i ciągła? to można wyznaczyć przedziały monotoniczność porównując znak pierwszej pochodnej...
6 sty 16:23
KKrzysiek: Czy jest ciągła musiałbym policzyć granicę lewostronną= prawostronna = wartość w punkcie. To jednak trochę roboty jest. Wydaje mi się, że wymaga to więcej pracy niż narysowanie wykresu.
6 sty 16:25
Adamm: jeśli funkcja ma ekstremum w punkcie x1 i ekstremum w punkcie x2 przy czym nie ma ekstremum w przedziale (x1;x2) i jest na tym przedziale określona, to wiadomo jaka tam jest monotoniczność
6 sty 16:26
Adamm: liczenie pochodnej wymaga ciągłości
KKrzysiek: A to jest ciągla w takim razie.
Adamm: 16:26 i jest oczywiście przy tym ciągła
6 sty 16:27
KKrzysiek: Rozumiem, masz rację 16:26 "jeśli funkcja ma ekstremum w punkcie x1 i ekstremum w punkcie x2 przy czym nie ma ekstremum w przedziale (x1;x2) " − w takim przypadku jestem w stanie określić monotoniczność
6 sty 16:29
b.: ad 16:26: > jeśli funkcja ma ekstremum w punkcie x1 i ekstremum w punkcie x2 przy czym nie ma ekstremum w przedziale (x1;x2) i jest na tym przedziale określona, to wiadomo jaka tam jest monotoniczność Dodam tylko, że potrzeba tutaj, żeby funkcja była ciągła. Funkcja nieciągła na R może mieć minimum w x1, maksimum w x2>x1 i nie być monotoniczna na przedziale [x1,x2]. W praktyce nie ma to wielkiego znaczenia, bo najczęściej szuka się ekstremów/przedziałów monotoniczności dla funkcji ciągłych.
6 sty 16:57
Adamm: [Z[b.], poprawiłem się w 16:27
6 sty 17:00
b.: a OK, były 3 posty o 16:26 i jakoś się nie zorientowałem emotka
6 sty 18:14
KKrzysiek: Dzięki Adamm i b.
6 sty 18:29