Oblicz granicę ciągu
Busixx: Oblicz granicę ciagu. Proszę o zrobienie tego zadania jestem w pierwszej klasie LO,nie mamy
tego,a pan od informatyki kazał nam zrobić,nie mowiąc jak.
lim┬(n→∞)〖(2n+1)/(n+1)〗
6 sty 16:09
Adamm: | | 2n+1 | | 2+1/n | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 2 |
| | n+1 | | 1+1/n | |
dziwne że pan od informatyki wam takie rzeczy każe robić...
6 sty 16:11
Busixx: Bo jest jedno zadanie na Word'a i chodzi w nim by zapisać za pomocą Microsoft Equation 3.0
różne działania,ale sam jest też matematykiem i stwierdził,że oprócz napisania mamy jeszcze
rozwiązać...Dziękuje za pomoc
6 sty 16:13
KKrzysiek: | | 2n+1 | | | |
lim n−>∞ |
| = lim n−>∞ |
| => 2 |
| | n+1 | | | |
| 1 | |
| dąży do 0 , n się skróci w liczniku i mianowniku |
| n | |
6 sty 16:16