Znajdź funkcję odwrotną
NATA: Znajdź funkcję odwrotną
a) y=ln(x+1x)
wyszło mi
ex=y + 1y
ex=y
czy dobrze to liczę? i w takim razie przykład b robic tak samo?
b)y=ln(b+ 1x−a) gdzie a i b to parametry
6 sty 16:04
Jack:
zał. x > 0
x
2 − x*e
y + 1= 0
Δ = e
2y − 4
zatem funkcje odwrotne to : (zamieniamy iksy z igrekami)
6 sty 16:34
NATA: ok, źle coś policzyłam. punkt b robić tak samo nie zważając na parametry?
y=ln(b+ 1x−a)
ey=b+ 1x−a
ey−b=u{1} (x−a}
(ey−b)8(x−1)=1
eyx−eya−bx+ab=1
ey(x−a)−b(x−a)=1
(ey−b)(x−a)= 1
x=+1ey−b +a
6 sty 17:07
NATA: Poprawka w zapisie 3 i 4 wersu
ey−b=1x−a
(ey−b)(x−a)=1
6 sty 17:39