Oblicz sumę pierwiastków równania należących do przedziału <0, 6π>
Ola: Oblicz sumę pierwiastków równania należących do przedziału <0, 6π>
a) sin x = 1/2
b) cos x = −1/2
c) sin x = 0.9
6 sty 15:47
Adamm:

a) 6
b) 6
c) 6
6 sty 15:50
Adamm: przepraszam, odczytałem "ilość pierwiastków"
6 sty 15:53
Ola: Odpowiedzi w książce mam takie:
a) 15π
b) 18π
c) 15π
6 sty 15:53
Adamm: sinα=1/2
α∊(0;π/2), również sin(π−α)=1/2, etc.
a) (α+π−α)+(α+π−α+4π)+(α+π−α+8π)=15π
6 sty 15:55
Adamm: b) cosα=−1/2, α∊(π/2;π), również cos(−α+2π)=−1/2 etc.
(α−α+2π)+(α−α+2π+4π)+(α−α+2π+8π)=18π
6 sty 15:58
Adamm: c) analogicznie do a)
6 sty 15:59
Ola: Skąd się bierze to α=(0; π/2)? Skąd jest to π/2
6 sty 16:03
Adamm: z rysunku na przykład, chciałem pokazać jedynie że to nie jest równanie, tylko za α biorę
konkretną wartość
6 sty 16:05