Wyznaczyć punkt przecięcia: - sprawdzenie
Miś: prostych l1 : x = 1 − t, y = 1, z = −3 + 2t (t ∈ R), l2 : x = t, y = 3 − 2t, z = 2 − 5t (t ∈
R).
| | 1 | | 9 | |
Witam punkt mi wyszedł P=( |
| ,1, |
| ) dobrze? |
| | 2 | | 8 | |
Po prostu przyrównałem
1−t=t
w stawiłem to "t" do x=t
potem 1=3−2t
w stawiłem to "t" do y=1 czyli nic nie wstawiałem
−3+2t=2−5t
w stawiłem to "t" do z=−3+2t
6 sty 15:28
Jack: a moze taki punkt
P(1,1,−3)
6 sty 15:44
Jack: wg mnie bledem jest traktowac
"t" z jednej prostej jako to samo "t" z drugiej prostej.
zamiast "t" daj inna litere do jednej z tych prostych
6 sty 16:19
Mila:
l1: x=1−t
y=1
z=−3+2t
l2: x=s
y=3−2s
z=2−5s
−−−−−−−−−−−
3−2s=2⇔s=1 wtedy: x=1,y=1 , z=−3 , P= (1,1,−3)∊l2
Prosta l1:
1=1−t⇔t=0, x=1,y=1, z=−3 , P=(1,1,−3)∊l1
P=(1,1,−3) − punkt przecięcia prostych
6 sty 16:52
Miś: Skąd to się wzięło?
3−2s=2⇔s=1
tnz. wiem że 3−2s to jest y ale ta 2−ka po równa się?
6 sty 17:56
Mila:
Zaraz , zjeżdża mi ekran i może coś źle przepisałam.
To ma być tak:
W równaniu prostej l1 : y=1
to w równaniu prostej l2 y=3−2s też równe 1 skoro mają się proste przecinać,
więc
3−2s=1, 2=2s, s=1
6 sty 18:22
Miś: czyli ja muszę wyliczyć t lub s z tych dwóch prostych i podstawić do jednej prostej? Bo trochę
nie rozumiem.
6 sty 18:36
Jack: oznacz, zamiast "t" w jednej z prostych "s"
i porownujesz tak samo jak zrobilas/es to wczesniej
6 sty 18:39
Mila:
Musisz znaleźć rozwiązanie układu równań:
1−t=s
1=3−2s
−3+2t=2−5s
Metoda dowolna, ja zrobiłam
1)Jeśli dokładnie jedna para (t,s) spełnia równanie to proste przecinają się
2) jeśli układ sprzeczny to proste skośne
6 sty 18:44
Miś: dla pewności z drugiej linijki mam s=1 z pierwszej linijki mam t=0 i gdy to podstawię do
trzeciej to mam −3=−3 czyli sprawdzenie że dobrze rozwiązałem
Jeśli tak jest to dziękuję za pomoc Mila i Jack
6 sty 18:49
Mila:
Tak.
6 sty 18:50