Całka z pierwiastkiem sześciennym
Annn: Nie mam pomysłu, przez podstawianie nie da rady, przez części wychodzi jeszcze gorzej
6 sty 15:19
jc: y = 1+x2, dy = 2x dx
= (1/2) ∫ (y−1)y−1/3 dy
6 sty 15:21
Annn: Dziękuję, za sugestię!

Ale czy nie powinno być
= (1/2) ∫ (y−1)
3/2y
−1/3 dy ?
6 sty 15:26
Adamm: nie, napisane jest poprawnie
6 sty 15:28
Annn: to chyba nie rozumiem

robimy podstawienie y = 1+x
2, dy = 2x dx, więc x=
√y−1 i ładujemy to do całki, czyli za
x
3 wpisujemy (
√y−1)
3, a za mianownik y
−1/3, chyba źle to rozumiem
6 sty 15:34
Annn: aaa, już widzę mój błąd
6 sty 15:36
Annn: ok, cofam pytanie
6 sty 15:36