liniowa niezależność wektorów
studentkacper: Sprawdzić czy wektory x1 i x2 są liniowo niezależne
x1=[1,−1]T
x2=[2,1]T
po rozwiązaniu układu:
a[1,−1]T + b[2,1]T=0 wychodzi mi a=0 i b=0
czy oznacza to, że wektory są liniowo niezależne? Jakie są warunki niezależności liniowej?
co gdy wyjdzie tożsamość, konkretne wartości albo sprzeczność? proszę o pomoc
6 sty 14:54
jc: Sprzeczność nigdy nie wyjdzie, zawsze masz rozwiązanie złożone z samych zer,
ale czasami masz inne rozwiązania i wtedy Twoje wektory są liniowo zależne.
Dobrze policzyłeś: a=b=0, wektory liniowo niezależne.
6 sty 15:24