Znajdź postać krawędziową prostej.
alan: Dla
A=(1,2,3)
B=(−2,3,1)
6 sty 14:50
Jerzy:
Ciekawe zadanie
1) wyznacz wektor kierunkowy prostej
2) znajdź dwa wektory prostopadłe do kierunkowego
3) napisz równania dwóch płaszczyzn zawierających punkt A lub B
6 sty 14:56
alan:

Mam problem z punktem drugim.
Mam wektor AB=[−3,1,−2].
Nie wiem, gdzie znajdę dwa prostopadłe wektory na załączonym rysunku. Narysowany wektor to
wektor kierunkowy prostej.
6 sty 15:06
jc:
A=(1,2,3)
B=(−2,3,1)
B−A = −(3,1,2)
x= 1 − 3t
y= 2 − t
z= 3 − 2t
Eliminujesz t i masz równanie krawędziowe. Np. tak
x−3y = −5
2x−3z = −7
6 sty 15:12
jc: Mała pomyłka rachunkowa
B−A = (−3,1,−2)
x= 1 − 3t
y= 2 + t
z= 3 − 2t
x+3y= 7
2y+z = 7
6 sty 15:14
alan: Mógłbyś wyjaśnić, co i dalczego właśnie zrobiłeś?
Rozumiem jak doszedłeś do postaci kanonicznej, ale nie rozumiem przejścia do dwóch ostatnich
linijek.
6 sty 15:15
alan: Poza tym w odpowiedziach mam
x+3y−4=0
2y+z−5=0
6 sty 15:16
jc: Zwyczajnie eliminuję zmienną t.
6 sty 15:16
jc: Masz ∞ wiele opisów krawędziowych prostej.
6 sty 15:17
alan: Super, wyszło mi podobnie po eliminacji t. Tylko nie potrafię sobie tego wyobrazić
przestrzennie, mógłbym jeszcze prosić o pomoc z tym sposobem który rozpoczął pan Jerzy?
6 sty 15:23
jc:
(−3,1,−2) wektor kierunkowy, sam wyznaczyłeś.
(1,3,0), (0,3,1) dwa (nierównoległe do siebie) wektory prostopadłe do pierwszego.
Płaszczyzny:
(x−1)+3(y−2)=0
3(y−2)+(z−3)=0
6 sty 15:30
alan: No własnie mam problem z wyobrażeniem sobie tych wektorów, mógłbym prosić o rysunek?
6 sty 15:49
alan: halo
6 sty 16:19