2 ZADANIA
fi: Proste l i k są prostopadłe i l: 3x+9y+6=0, k: y=ax+b. Ile wynosi a?
wiem z klucza że wynosi 3, ale chcę się upewnić,skąd to się bierze.mianowicie z tej trójki
która znajduje się przed x w równaniu prostej l?
Jeśli ktoś mógłby spojrzeć na to jeszcze...
Punkt P=(x,4) należy do prostej o równaniu y= 2x+5. Odcięta punktu P jest równa...
Co zrobić w takim poleceniu?
13 sty 23:17
Anna: pomagam
13 sty 23:18
Anna:
Zad. 1. l: 3x + 9y + 6 = 0 Równanie ogólne należy przekształcić do postaci
kierunkowej,aby odczytać współczynnik kierunkowy.
9y = −3x − 6 /:9
| | 1 | | 1 | |
al = − |
| , ak = − |
| = 3 |
| | 3 | | al | |
Zad. 2. P(x,4), y = 2x + 5
Podstawiamy y=4: 4 = 2x + 5
−2x = 1 /:(−2)
13 sty 23:25
fi: no ładnie... prostsze okazało się banalne− i na odwrót. Mogę jedynie znów podziękować za
pomoc^^
13 sty 23:29
Anna:
13 sty 23:30