Całka nieoznaczona
xxx: ∫1/√3−2x−x2dx Korzystam z III podstawienia Eulera:
√3−2x−x2 = t (x+3)|2
(1−x)(x+3)=t2(x+3)2
1−x=t2x+3t2
x=(1−3t2)/(t2+1)
dx=−8t/(t2+1)2 dt
t = √(1−x)/(x+3)
√3−2x−x2 = t (x+3)
√3−2x−x2 = 4t/(t2+1)
a więc: ∫1/√3−2x−x2dx= ∫(t2+1)/4t * −8t/(t2+1)2 dt = ∫−2/(t2+1) dt = −2arctg(t) + C =
= −2arctg√(1−x)/(x+3) + C tylko w odpowiedziach jest arcsin((x+1)/2) + C, gdzie popełniłam
błąd?
6 sty 14:42
jc: To może być ten sam wynik z dokładnością do stałej.
| | x+1 | |
3−2x−x2 = 4−(x+1)2 = 4(1 − ( |
| )2 ) |
| | 2 | |
Dlatego
| | x+1 | |
∫(1/√3−2x−x2 dx = arcsin |
| |
| | 2 | |
6 sty 14:55
Jack: jc
Jak Ty to tu to tak?
6 sty 15:00
Adamm: | | 1 | |
Jack, (arcsinx)'= |
| |
| | √1−x2 | |
nie znasz?
6 sty 15:03
Jack: | | x+1 | |
to jak u nas ten x = ( |
| )2 |
| | 2 | |
to moge tak odrazu podstawic?
6 sty 15:07
xxx: Oki, dziękuję

Sprawdziłam też na kalkulatorze pochodną wyniku i się wszystko zgadza, a już
zaczęłam się martwić.
6 sty 15:36
Mariusz:
Całki postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx możesz sprowadzić do całek z funkcji wymiernych
podstawieniami
1. a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
2. a<0
Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0 w przeciwnym przypadku trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Wyznaczasz x jako funkcję zmiennej t
Wyznaczasz pierwiastek jako funkcję zmiennej t
Różniczkujesz x aby otrzymać dx
Podstawienia Eulera przydają się też do wymyślenia podstawień dla
całek z funkcji trygonometrycznych
Wyrażasz funkcję trygonometryczną za pomocą funkcji sec(x) oraz tan(x)
i korzystając z pierwszego podstawienia Eulera wymyślasz podstawienie
sec(x)=t−tan(x)
Wyrażasz funkcję trygonometryczną za pomocą funkcji cos(x) oraz sin(x)
i korzystając z trzeciego podstawienia Eulera wymyślasz podstawienie
cos(x)=(1−sin(x))t
6 sty 19:46