q
Adam: Szkoła średnia
Rozwiązać nierówność lnx <2
6 sty 14:21
Adamm: x>0
lnx<2
lnx<ln(e2)
x<e2
odp. x∊(0;e2)
6 sty 14:22
Jerzy:
Komentarz: 2 = 2*lne = lne2
6 sty 14:23
Jerzy:
Komentarz: f(x) = lnx jest funkcją rosnącą.
6 sty 14:24
Adamm: lnx=log
ex
| | 1 | |
przy czym limn→∞ (1+ |
| )n = e |
| | n | |
6 sty 14:24
Adam: Dzięki Adamm i Jerzy

!
6 sty 14:26
Adam: Adamm, chciałbym się jeszcze o jeden rzecz spytać, a mianowicie napisałeś lnx<ln(e2)
nie powinno być eln(x) < e2 (u Ciebie lnx<ln(e2))
x<e2, chociaż otrzymuje to samo, ale mam namyśli zapis
6 sty 14:31
Jerzy:
ea < eb ⇔ a < b , bo funkcja ex jest rosnąca.
6 sty 14:33
Adamm: nie, skorzystałem z monotoniczności funkcji ln(x) (rosnąca)
6 sty 14:34
Adam: Rozumiem, dzięki
6 sty 14:35