suma nioznaczona
Adamm: jak mogę obliczyć taką sumę nieoznaczoną?
6 sty 14:14
Saizou : A co tam robi delta?
6 sty 14:36
Adamm: oznaczenie zwykłe
to analog całki nieoznaczonej, dlatego
6 sty 14:43
lak:
nigdy sie tego nie nauczysz
6 sty 15:12
Adamm: lak, wolałbym jakąś produktywną krytykę raczej niż puste słowa
6 sty 15:14
jc: Adamm, przy jakiej okazji trafiłeś na taki problem?
6 sty 15:15
Adamm: | | k | |
jc, chcę przedstawić w jawnej postaci ∑k=0n(−1)k |
| , wiem że można to zrobić |
| | 4k2−1 | |
o wiele łatwiej ale chciałem chociaż wiedzieć czy da się coś takiego obliczyć w ten sposób
6 sty 15:20
jc:
| k | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| + |
| ) |
| 4k2−1 | | 4 | | 2k−1 | | 2k+1 | |
(1/4)[ − ( 1 + 1/3) + (1/3 + 1/5) − (1/5 + 1/7) ] = − (1/4)(1+1/7), n=3
(1/4)[ − ( 1 + 1/3) + (1/3 + 1/5) − (1/5 + 1/7) + (1/7 + 1/9)] = − (1/4)(1−1/9), n=4
Ogólnie: −(1/4)[ 1 + (−1)
n /(2n+1) ]. Sprawdź, czy się nie pomyliłem.
6 sty 15:37
Adamm: wynik jest trochę błędny, powinno być −(1/4)[1+(−1)
n+1(2n+1)] lub inaczej
wiedziałem już wcześniej że można tak tą sumę obliczyć, ale chciałem wiedzieć czy można
obliczyć tamtą sumę nieoznaczoną, tak jak już mówiłem
6 sty 15:48