Uklad kongruencji - czy odpowiedz jest poprawna?
anon: Witam serdecznie, czy poprawne jest rozwiazanie x=2640s+455 dla ponizszej kongruencji?
x≡2 (mod 3)
x≡3 (mod 5)
x≡4 (mod 11)
x≡5 (mod 16)
Calosc znajduje sie oczywiscie w klamrze. Czy jesli wyliczona wartosc jest bledna, moge prosic
o analize ukladu i podanie poprawnego rozwiazania?
Pozdrawiam
6 sty 13:55
Anon: Podbijam
6 sty 17:12
Mila:
chińskie tw. o resztach
1≤x≤3*5*11*16
455 spełnia ten warunek, ale
455=0(mod5) i 455=7(mod16) więc odp. jest błędna
Moje rozwiązanie na piechotę:
x≡2(mod3) i x≡3(mod5)
2,5,8
2,0,3 reszty z dzielenia przez 5⇒
x=8+15k spełnia (1 i 2) równanie
sprawdzamy x=4(mod11) i x=8+15k
8,23,38,53,68,83,98,113,128,143,158,
reszta 4, pasuje 158
x=158+15*11m spełnia obydwa równania
x=158+165m i x=16n+5
z ostatniego układu
x=1973
sprawdzenie:
x=2+1971=2+3*657
x=3+1970
x=4+1969=4+11*179
x=5+1968=5+16*123
wniosek
x=1973+2640s, s∊C
6 sty 17:47