Narysować wykres, nakierowanie
Scyzoryk: Dzień dobry, muszę narysować 2 wykresy mianowicie:
a)f(x)=
π/
2 + arcsin(x−3);
b)g(x)=|ctg(x)| − ctg(x);
Proszę o pomoc jak się zabrać za to... trygonometria/cyklometria nie jest moją mocną stroną
niestety... Robienie tabelki i podstawianie obliczając to bez kalkulatora mija się z celem

Pozdrawiam
6 sty 13:42
Jerzy:
a)
1) arcsinx
2) arcsin(x−3) [ pzesunięcie o 3 w prawo ]
3) arcsin(x−3) + π/2 [ przesunięcie o π/2 do góry ]
6 sty 13:46
Scyzoryk: Dziekuję, no tak... to proste jak przesuwanie zwykłego wykresu

moja tępota czasami zadziwia,
a jak zabrać sie za ten drugi?
6 sty 14:12
Jerzy:
Dla : ctgx ≥ 0 f(x) = ctgx − ctgx = 0
Dla : ctgx < 0 f(x) = − ctgx − ctgx = −2ctgx
6 sty 14:13
Jerzy:

To jest wykres.
6 sty 14:15
Scyzoryk: Jezu jak ja nie myślę... DZIEKUJĘ BARDZO

! Niech Bóg Ci to w dzieciach wynagrodzi
6 sty 14:16