Postać krawędziowa na parametryczną
Miś: Prostą l :
1: x + y − 3 = 0,
2: −y + z − 1 = 0
zapisać w postaci parametrycznej.
u→ Wektor normalny 1 płaszczyzny to [1,1,0]
w→ Wektor normalny 2 płaszczyzny to [0,−1,1]
Wektor kierunkowy prostej to u→xw→ czyli [1,0,−1]
Do równania parametrycznego potrzebuję dowolny punkt który leży na tej prostej. Moje pytanie
jest następujące skąd go wziąć ?
6 sty 13:32
Jerzy:
Punkt musi należeć do obu płaszczyzn.
P(1,2,z)
−2 + z −1 = 0 ⇔ z = 3
P(1,2,3)
6 sty 13:39
Miś: Dziękuję
6 sty 13:41