Funkcja wymierna
Anna: Proszę o pomoc:
1. Sprowadź do najprostszej postaci
| | x2−5x+4 | | x2 +5x =4 | |
a) |
| x |
| |
| | x2−1 | | x2−16 | |
13 sty 23:00
paziówna: a.
Δ
1 = 25 − 16 = 3
2 ⇔ (x − 1)(x − 4)
| | 5 + √41 | | 5 − √41 | |
Δ2 = 25 + 16 = 41 ⇔ (x + |
| )(x + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| (x − 1)(x − 4) | | | | 5 + √41 | | 5 − √41 | | (x + |
| )(x + |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
| * |
| |
| (x − 1)(x + 1) | | (x − 4)(x + 4) | |
| | | | 5 + √41 | | 5 − √41 | | (x + |
| )(x + |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| |
| | (x + 1)(x + 4) | |
13 sty 23:07
Anna: Anno, proszę zmień swój nick, gdyż dublujemy się w ten sposób.
13 sty 23:09
paziówna: x
3 + 8 = (x + 2)(x
2 − 2x + 4)
Δ = 9 − 8 = 1 ⇔ (x +2)(x + 1)
| (x + 2)(x2 − 2x + 4)(x + 1) | |
| = x2 − 2x + 4 |
| (x + 2)(x + 1) | |
13 sty 23:09