procenty i promile
artur: Wyraź w procentach i promilach,jakie byłoby zasolenie wody otrzymanej po zmieszaniu 5 kg wody z
Morza Czerwonego ( 40 promili) z 5 kg wody z Bałtyku (8 promili).
Liczę tak: 5*0,008=0,04 kg
5*0,04=0,2 kg
razem: 0,24 kg
a w odpowiedzi 2,4%=24 promile
jak to obliczyć?
6 sty 12:52
Jerzy:
5*0,008 + 5*0,04 = 10*x
0,24 = 10x
1000x = 24
x = 24/100 = 24 promile
6 sty 12:58
Maryla27: 24/1000 = 4 promile
chochlik
6 sty 14:18
Maryla27: 24/1000 = 24 promile
6 sty 14:20
Jerzy:
24/1000 = 24 promile
24/1000 = 4 promile , też chochlik
6 sty 14:21
Maryla27:
6 sty 14:30