Całka ∫arcctg(x) dx
Wiktoria: Jak rozwiązać całke ∫arcctg(x) dx ? ciągle mam zły wynik, liczyłam oczywiście przez części i
wychodzi
mi ∫arcctgx = 0 albo inne glupoty, a prawidłowy wynik to xarcctgx + 1/2 ln|x2 + 1| + C.
6 sty 12:31
Jerzy:
| | x | | 1 | | 2x | |
= xarcctgx + ∫ |
| = xarcctgx + |
| ∫ |
| = |
| | 1 + x2 | | 2 | | 1 + x2 | |
= xarcctgx + ln|x
2 + 1| + C
6 sty 12:38
6 sty 12:40
Wiktoria: Już wiem
6 sty 12:40
Wiktoria: dzięki wielkie!
6 sty 12:41
Wiktoria: nie znałam tego wzoru
6 sty 12:41