∫U{x}{(x-3)^{u{1}{2}}}
Marzenkaaa: Czy zadanie zostało rozwiązane poprawnie?
u=x v'=(x−3)
12
| 2x(x−3)32 | | 2 | |
= |
| − |
| ∫(x−3)32= |
| 3 | | 3 | |
| 2x(x−3)32 | | 4(x−3)52 | |
= |
| − |
| +C |
| 3 | | 15 | |
6 sty 12:24
6 sty 12:29
Marzenkaaa: | 1 | |
eh znowu zrobiłam błąd, że nie odczytałam jako |
| tylko same {coś} |
| przez coś | |
Dziękuję
6 sty 12:30
jc: | x | | (x−3)+3 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫[ (x−3)1/2 + 3(x−3)−1/2 ]dx |
| √x−3 | | √x−3 | |
=(2/3) (x−3)
3/2 + 3*2 (x−3)
1/2
6 sty 12:38
Marzenkaaa: A natomiast w tym przykładzie?
| 5x(x+5)−5 | | 5(x+5)−5 | |
= |
| −∫ |
| = |
| −5 | | −5 | |
−x | | 1 | | −x | | 1 | |
| +∫ |
| = |
| − |
| |
(x+5)5 | | (x+5)5 | | (x+5)5 | | 4(x+5)4 | |
To rozwiązanie jest chyba błędne, tylko nie widzę właśnie tego błęd :c
6 sty 12:58
Jerzy:
| x + 5 − 25 | |
= 5∫ |
| dx = ... i teraz licz |
| (x+5)6 | |
6 sty 13:01
Marzenkaaa: A czemu ten mój sposób jest błędny?
6 sty 13:03
bo TAK: jak chcesz sobie sprawdzić wynik, to policz pochodną
6 sty 13:05
Adamm: Marzenkaaa, nie jest błędny, Jerzy podał jednak łatwiejszy sposób
6 sty 13:08
Marzenkaaa: Jak wszystko się zgadza to super!
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
I rzeczywiście łatwiej by było, gdybym wyłączyła 5 przed
całkę
6 sty 13:13
Marzenkaaa: Mam problem z czymś takim, banalny przykład:
∫x+4 dx
metodą podstawiania bym zrobiła ttak:
x+4=t
dx=dt
ale to rozumowanie jest błędne. Tylko dlaczego?
6 sty 13:41
Adamm: już mówiłem że wyniki mogą
różnić się o stałą!
6 sty 13:43
Adamm: | x2 | | x2+8x+16 | | (x+4)2 | |
∫x+4 dx = |
| +4x+c = |
| +c = |
| +c |
| 2 | | 2 | | 2 | |
6 sty 13:45
Jerzy:
| 1 | |
∫(x+4)dx = ∫xdx + ∫4dx = |
| x2 + 4x + C |
| 2 | |
6 sty 13:47
relaa:
Dla przykładu
| 1 | | 1 | |
∫ sin(x)cos(x) dx = ∫ |
| sin(2x) dx = − |
| cos(2x) + C |
| 2 | | 4 | |
| u2 | |
∫ sin(x)cos(x) dx = | sin(x) = u ⇒ cos(x)dx = du | = ∫ u du = |
| + C = |
| 2 | |
| u2 | |
∫ sin(x)cos(x) dx = | cos(x) = u ⇒ −sin(x)dx = du | = − ∫ u du = − |
| + C = |
| 2 | |
Otrzymaliśmy trzy różne wyniki różniące się o stałą.
6 sty 13:49
Marzenkaaa: Aaaaaaaaaaaa czyli to C to tak jakby nasza 16 po rozpisaniu (x+4)2, tak?
6 sty 13:49
Marzenkaaa: Dziękuję Wam wszystkim!
6 sty 13:51
Adamm: Marzenkaaa, nie, widać że nadal nie rozumiesz
C to dowolna stała, może to być dowolna liczba rzeczywista
6 sty 13:51
Jerzy:
Tak.
6 sty 13:51
Mariusz:
Tak ale Marzenka ma przećwiczyć całkowanie przez części
C= constans
6 sty 13:51
Jerzy:
[f(x) + C]' = [f(x)]' ... czyli C może być dowolną liczbą.
6 sty 13:52
Jerzy:
Marzenko ... ile wynosi pochodna z funkcji: f(x) = C ( C to pewna liczba ) ?
6 sty 13:54
Marzenkaaa: 0
6 sty 13:55
Adamm: jeśli f'(x)=0 dla jakiegoś przedziału to funkcja f jest stała na tym przedziale
jeśli g'(x)=f'(x) to g'(x)−f'(x)=0 więc g(x)−f(x)=c zatem f i g różnią się o stałą
6 sty 13:57
Marzenkaaa: Dokładniej chodziło mi o przykład:
∫(x+4)lnxdx
u=lnx v'=x+4
| lnx(x+4)2 | | (x+4)2 | |
= |
| −∫ |
| |
| 2 | | 2x | |
6 sty 14:01
Jerzy:
Na litość boską ... ∫(x+4)dx = ∫xdx + ∫4dx ... i nie kombinuj jak koń pod górę !
6 sty 14:04
Adamm: | lnx(x+4)2 | | 1 | |
= |
| − |
| x2−4x−8ln|x|+c |
| 2 | | 4 | |
6 sty 14:05
Jerzy:
Nie było wpisu .... nie zauważyłem lnx
6 sty 14:05
Marzenkaaa: Czyli wszystko się zgadzało
![emotka](emots/1/mruga.gif)
WolframAlpha mnie też trochę zdezorientował z tym x+4. Dziękuję
6 sty 14:08