trygonometria
i won't give up: wyznacz wszystkie rozwiazania rownania tgx*tg2x=1 nalezace do przedzialu (0,π)
6 sty 11:52
Ajtek:
2tg
2x=1−tg
2x
| | √3 | |
3tg2x=1 ⇒ tgx= |
| ⇒x=... |
| | 3 | |
6 sty 12:01
i won't give up: dziekuje
6 sty 12:09
Ajtek:
Proszę

.
6 sty 12:11
i won't give up: a do tego zalozenie 1−tg
2x≠0
6 sty 12:11
Ajtek:
Można, a nawet trzeba

.
6 sty 12:12
Adamm: x≠π/2
6 sty 12:15
i won't give up: | | π | | π | |
zal: x≠ |
| +kπ i x≠ |
| +kπ |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | 5π | |
czyli x= |
| +kπ v x=π− |
| +kπ= |
| +kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
6 sty 12:23