walec- promień
fi: Pole pow bocznej walca jest równe 48π , a objętość 96π. długość promienia podstawy walca
jest....
i teraz muszę określić czy: o 2 większa/mniejsza od wys, czy też 2razy większa/mniejsza niż
wys.
Mam pytanie jak to rozwiązać−warto szkicować rysunek? potrafię to sobie wyobrazić... ale nie
wiem jak do wyniku dojść. Proszę tylko o jakieś praktyczne propozycje rozwiązania takiego
zadania.
13 sty 22:51
fryk: Proponowałbym po prostu wzorów użyć
13 sty 22:53
fryk: Jakoś przyrównać oba wzory do siebie, nie da się?
13 sty 22:53
fi: V=πr2H oraz Pb= 2πrH przedstawić jako 96π=πr2H oraz 48π= 2πrH ?
13 sty 22:58
Anna:
Tak. I rozwiąż ten układ równań.
13 sty 23:01
fryk: Dokładnie.
13 sty 23:02
Anna:
πr
2H = 96π /:π
2πrH = 48π /:2π
r
2H = 96
| | 24 | |
r2 * |
| = 96 ⇒ r*24 = 96 ⇒ r = 4 |
| | r | |
13 sty 23:07
fi: Dziękuję za pomoc... też liczyłam i jakieś głupoty mi wyszły
13 sty 23:08
Anna:
13 sty 23:11