OBLICZ cos(-260 stopni)
beti19: Witam
pomocy w kolejnym zadaniu potrzebuje : ctg 120
0 = ctg(180
0−60
0) = ctg 60
0 =U
√3/{3}
a jak będzie z cos(−260
0) −

?
6 sty 11:21
Kacper:
cos(−260
o)=cos260
o
6 sty 11:26
===:
Twoim zdaniem cosinus to funkcja parzysta czy nieparzysta
6 sty 11:27
5-latek: Cos(−α)= cosα
gdyz funkcja y=cosα jest funkcja parzysta
6 sty 11:27
beti19: No fajnie i co dalej czy ktoś mógłby ten przykład rozpisać tak jak ja rozpisała pierwszy


?
6 sty 11:32
5-latek: A wzory redukcyjne znane sa?
np cos260= cos(180+80)= ...
Albo cos260= cks(270−10)= ...
6 sty 11:37
beti19: a jednak to tak jak myślałam :
cos(−260
0) = cos(−360
0 +100
0) =cos 100
0 = cos(180
0 −80
0) − − cos80
0 = −0,1736
i cos 80
0− sprawdzam w tablicach


tak to mam dobrze

6 sty 12:00
Janek191:
cos( − 260o) = cos 260o = cos ( 1800 + 80o) = − cos 80o = −0,1736
6 sty 14:37