Kombinatoryka
Grek: Ile różnych czteroliterowych kodów można utworzyć, przestawiając litery słowa INKA − tak, żeby
samogłoski nie stały obok siebie?
Próbowałem to zrobić w ten sposób, że najpierw wyliczyłem ilość sposobów w jaki można ustawić
wszystkie litery, czyli 4!, a potem odjąłem sposoby, w których samogłoski były ustawione obok
siebie, czyli 6. Wychodzi mi 18, a w odpowiedziach jest 12. Co robię źle?
6 sty 11:06
xxx: Ilość sposobów ustawienia wszystkich liter 4! − dobrze, ilość ustawień w, których samogłoski
stoją obok siebie to 12, bo:
I przypadek, samogłoski na dwóch pierwszych miejscach 2*1*2*1=4
II przypadek, samogłoski na dwóch środkowych miejscach 2*2*1*1=4
III przypadek, samogłoski na dwóch ostatnich miejscach 2*1*2*1=4
4!−12=24−12=12
6 sty 11:53
xD: RZECZPOSPOLITA
24 maj 19:31
wredulus_pospolitus:
ale co z tą Rzeczpospolitą
24 maj 20:21